Archive for the ‘Nederlandse taal’ Category

Klanken leren in groep 3

 

Met de smartphone kunnen leerlingen van groep 3 oefenen  met klankcategorisatie en -segmentatie.

 

Read the rest of this entry »

Samen verhalen schrijven!

In vijf minuten mag een leerling een begin van een verhaal maken. Deze stuurt hij/zij via Bluetooth door naar een andere leerling, die dit verhaal aanvult. Zo kan het verhaal een groep rond gaan. Ook kunnen leerlingen gezamenlijk een gedicht schrijven waarbij ieder een regel bedenkt en vervolgens kan met behulp van een smartboard het gedicht gepresenteerd worden aan de hele klas. Eventueel kan je verschillende groepjes hun gedichten laten uitwisselen waarna ze elkaars werk controleren.

Elkaar wegwijs maken en een certificaat behalen

 

Leerlingen leggen elkaar uit hoe je bepaalde dingen op de smartphone moet doen (bijv. foto’s maken, notities maken). Dit kunnen ze laten aftekenen en een certificaat behalen (zie elkaar_wegwijs_maken en Certificaat_vaardigheden_PDA). 

Bibliotheekbezoek

 

In deze les verkennen kinderen een aantal belangrijke plekken in de bibliotheek en maken bij deze plekken verschillende audiovisuele opdrachten. Zo leren ze de bieb kennen en weten ze wat ze hier kunnen doen. Een leuke aanvulling is een les over het zoeken van informatie, wellicht in de bibliotheek zelf. 

Read the rest of this entry »