Archive for the ‘Inspiratie’ Category

De Verandering: leertocht door Roombeek (Enschede).

In het project "De Verandering" ontdekken de kinderen van verschillende basisscholen te Enschede met behulp van een GPS/PDA-tocht de geschiedenis van de eigen wijk. Na deze tocht werken de kinderen in de klas aan verwerkingsopdrachten rondom Meervoudige Intelligentie. Er zijn zestien uitdagende opdrachten ontwikkeld met een duidelijke koppeling naar de tocht. In de tocht maken de kinderen een kennismaking met verschillende stukjes geschiedenis van de wijk. In de klas zoomen de kinderen in op een bepaald onderwerp.

Read the rest of this entry »

Wandeltocht Willem van Oranje

 

De leerlingen beantwoorden vragen aan de hand van informatie die ze opzoeken tijdens de tocht. De kinderen leren meer over de achtergrond van Willem van Oranje en de rol van de stad Delft hierin.

 

Read the rest of this entry »

Bezoek aan het Prinsenhof

 

De leerlingen kennen na de tocht de historische persoon Willem van Oranje en kunnen vertellen over zijn leven.

 

Read the rest of this entry »

Natuur in recreatiegebied de Delftse Hout

 

De leerlingen leren het gebied de Delftse Hout op een andere manier bekijken. Het is een recreatie gebied waar de kinderen zwemmen e.d. maar er ook in de natuur is veel te zien en te ontdekken.

 

Read the rest of this entry »

Klanken leren in groep 3

 

Met de smartphone kunnen leerlingen van groep 3 oefenen  met klankcategorisatie en -segmentatie.

 

Read the rest of this entry »

Samen lesstof begrijpen

 

Een simpele opdracht; leerlingen bedenken vragen over de lesstof, waarop zijzelf het antwoord weten. Deze vragen sturen ze door aan groepsgenoten en de groepsgenoten sturen het antwoord terug.

Hierdoor verloopt het samenwerkingsproces soepeler. 

Op bezoek bij het residentieorkest

 

De leerlingen gebruiken de smartphone om een bezoek aan het residentieorkest weer te geven en om te evalueren hoe het bezoek ging.

Kinderen namen geluidsfragmenten op, hebben een acteur geïnterviewd, foto’s gemaakt en op school alles bij elkaar gevoegd. Verder hebben ze op de verkenner een evaluatie formulier gemaakt en via bluetooth doorgestuurd en voor zichzelf ingevuld.

De leerkracht: “Kinderen vonden het erg leuk en je merkt dat ze er steeds handiger in worden en het steeds sneller gaat.” Maar ook: “Leerlingen blijven sturing nodig hebben.”

Eten & winkelen!

 

Leerlingen leren wat ze eten, hoe dit heet, en waar je het kan kopen. In de winkel en op internet zoeken ze naar de achtergrond van hun eten; waar komt het vandaan, hoe groeit en leeft het en hoe bereid je het? 

 

Read the rest of this entry »

Het geheim van de Canon

Leerlingen leren de verschillende leerlijnen van de canon van Nederland kennen. Hier kiezen ze één venster uit dat ze zelf verder gaan uitdiepen met behulp van filmpjes (zie Het_geheim_van_de_ Canon).

Verken een kunstwerk!

Leerlingen zoeken thuis naar een kunstwerk en gaan dit beschrijven. Ze interviewen hun ouders over waar het kunstwerk vandaan komt en zoeken informatie op over de kunstenaar via Internet.

Deze lessen hoorden bij een themaweek over kunst (zie Verken_een_kunstwerk).